Landschapsbeleidsplan Duin- en Bollenstreek afgerond
Mooi landschap in de Duin- en Bollenstreek
Het is met inspanningen van vrijwilligersorganisaties, overheden en maatschappelijke organisaties gelukt mooie resultaten te behalen om de Duin- en Bollenstreek groener te maken en cultuurhistorisch erfgoed te behouden. Het Algemeen Bestuur van regio Holland Rijnland is op 24 juni 2015 unaniem akkoord gegaan met de afronding van het Landschapsbeleidsplan Duin- en Bollenstreek.
Bollenerfgoed
Vanaf 1998 is gewerkt aan het behoud en de herbestemming van Bollenschuren. Gemeenten hebben de bescherming en herbestemming van bollenschuren in hun beleid opgenomen. Op de 50 meest waardevolle bollenschuren zijn informatieschildjes te vinden. Elk jaar reikt de Werkgroep Bollenerfgoed van het Cultuurhistorisch Genootschap de Zwarte Tulpprijs uit voor de bollenschuur, die dat jaar op de mooiste wijze een tweede leven heeft gekregen. In 2015 is het boek “De Bollenstreek, landschap en erfgoed van de bloembollencultuur” (183 kb) uitgekomen dat alle kennis en ervaring opgebouwd in de afgelopen twee decennia bundelt.
Sinds 2006 heeft Holland Rijnland de Regionale collectie Bollenschuren met een Regionaal Bollenschurenbeleid | 908 kb | vastgesteld. De bollenschuren uit de regionale collectie zijn beeldbepalend zijn voor de totale regio Duin- en Bollenstreek en voor de ontwikkeling van de bloembollenteelt in dit gebied. Zij staan op een lijst en een kaart. Alle schuren uit de regionale collectie hebben een schildje. Langs de Bollenschuren is een fietsroute uitgezet met kaart (2009).
Op 31 maart 2011 heeft het Dagelijks Bestuur de Geactualiseerde Regionale Collectie Bollenschuren vastgesteld. Lees hier meer over de geactualiseerde collectie | 31 kb |.
Beplanting langs wegen en bollenvelden
Vanaf 2002 is op meer dan 60 erven en langs 25 lanen beplanting aangebracht. In totaal is 10.000 m scheerhaag teruggebracht langs wegen, bollenvelden en erfafscheidingen. De Duin- en Bollenstreek is aantrekkelijker en groener geworden ook als de bollen niet in bloei staan en lelijke bebouwing is aangekleed met bijvoorbeeld leibomen, bossingels en houtwallen.
Cultuurhistorische Atlas
Als laatste project is de Cultuurhistorische Atlas ontwikkeld. Meer dan 60 vrijwilligers in de Duin- en Bollenstreek hebben onder leiding van het Cultuurhistorisch Genootschap zeventien deelgebieden beschreven en ruim 1.000 cultuurhistorische elementen in kaart gebracht. Erfgoed Leiden en Omstreken en het Cultuurhistorisch Genootschap zorgen er samen voor de Atlas uit te breiden en te verbeteren de komende tien jaar.
Investering
Het is met inspanningen van vrijwilligersorganisaties, overheden en maatschappelijke organisaties gelukt om diverse subsidies aan te trekken, zowel van private fondsen, overheden, als Europees geld. Het beschikbare budget van de Bollengemeenten heeft de vereiste basis gevormd voor het verkrijgen van deze subsidies. Ruim 1,5 miljoen euro is geïnvesteerd in het rijke cultuurhistorische erfgoed van de Duin- en Bollenstreek.
Verder werken aan het landschap in de Duin- en Bollenstreek
Het Landschapsbeleidsplan is wel afgesloten, maar de zorg voor het landschap blijft hoog op de agenda staan in de Duin- en Bollenstreek. De Greenport Ontwikkelingsmaatschappij werkt met succes aan het openmaken van de zichtlijnen in het landschap en het opruimen van verrommeling. Onder het Regionaal Groenprogramma zijn de gemeenten bezig met het aanleggen en uitbreiden van het sloepen- en wandelnetwerk en met diverse beplantingen projecten.