PHO Sociale Agenda 18 juli 2014

01 Opening en vaststelling agenda

02 Vaststelling verslag vergadering PHO Sociale Agenda 2 juli 2014

03 Mededelingen en ingekomen stukken

04 Veiligheid en Kind

De gemeenten worden vanaf 1 januari verantwoordelijk voor alle jeugdhulp, waaronder de hulp aan kinderen en jeugdigen waarvan een gezonde en veilige ontwikkeling worden bedreigd. Hulp in gedwongen kader kan dan noodzakelijk blijken. De werkgroep veiligheid en Kind vraagt het PHO kennis te nemen van de stand van zaken en de werkgroep opdracht te geven de benoemde voorstellen (boven)regionaal verder uit te werken. Het jeugd preventieteam dat in circa tweederde van de gemeenten in Holland Rijnland functioneert blijkt waardevol. Advies is om het JPT in alle gemeenten te financieren.
Voorstel:

05 PGB: keuze in kader van opdrachtgeverschap jeugd

Vanaf 1 januari 2015 worden de gemeenten verantwoordelijk  voor alle jeugdhulp. Op 2 juli heeft het portefeuillehoudersoverleg de colleges geadviseerd in te stemmen met de Notitie jeugdhulp 2015, inclusief begroting. Tijdens dat overleg is geen keuze gemaakt over het lokaal dan wel regionaal inzetten en financieren van Persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Op basis van de discussie in het portefeuillehoudersoverleg is bijgevoegd voorstel voor een derde variant opgesteld.
Voorstel:

06 Entiteit organisatie Jeugd- en gezinsteams

Op 20 juni ’s middags heeft een bijeenkomst plaatsgevonden met portefeuillehouders en aanbieders die leden voor de jeugd- en gezinsteams leveren, over de te vormen entiteit van de jeugd- en gezinsteams. Als vervolg daarop heeft op 14 juli een bijeenkomst plaatsgevonden met portefeuillehouders uit de regiogemeenten die hebben aangegeven mee te willen denken over dit onderwerp en een delegatie vanuit de aanbieders. Han de Jager, die initiatiefnemer was voor de bijeenkomst van 14 juli, zal een mondelinge terugkoppeling van deze bijeenkomst geven.

07 Rol DB in opdrachtgeverschap jeugd

In het pho van 2 juli 2014 lagen verschillende voorstellen ter tafel waarin een rol voor het DB van Holland Rijnland werd gezien in het kader van het inhoudelijk opdrachtgeverschap. Ter vergadering is ter discussie gesteld of deze rol wel bij het DB neergelegd zou moeten worden. Bijgaand treft u een memo aan van de afdeling juridische zaken van het Servicepunt71 waarin verschillende mogelijkheden besproken worden en tot een advies hierin wordt gekomen.
Voorstel:

  • De colleges te adviseren in te stemmen met het advies om het DB Holland Rijnland te mandateren voor het aangaan van contracten met zorgaanbieders voor het bieden van jeugdhulp en met Servicepunt71 voor het verlenen van diensten in het kader van het technisch opdrachtgeverschap.
  • De benodigde dienstverleningsopdrachten, mandaatverleningen en inkoopvoorwaarden hierop aan te passen en voor besluitvorming door te geleiden naar de colleges van B&W.
  • Adviesnota
    (55 kb)
  • Memo mandaat jeugdhulp Holland Rijnland
    (36 kb)

08 Rondvraag en sluiting

Back To Top
Ga naar de inhoud