Vier treinen per uur tussen Alphen en Gouda

Vanaf 4 september verdubbelt de treinfrequentie tussen Alphen aan den Rijn en Gouda. In beide richtingen rijdt dan tot 19.00 uur op werkdagen vier keer per uur een trein. ’s Avonds en in het weekend rijdt de trein in beide richtingen twee keer per uur. Deze uitbreiding is onderdeel van de verbeterplannen voor het openbaar vervoer van de provincie Zuid-Holland, de NS, ProRail en de gemeenten Alphen aan den Rijn, Waddinxveen en Gouda.

De frequentieverhoging geeft reizigers meer mogelijkheden. Wat het precies voor de reis betekent, is vanaf 25 augustus zichtbaar in de NS reisplanner. Treinreizigers worden voorafgaand geïnformeerd over de frequentieverhoging door middel van aankondigingen in de trein en op stations.

Kwaliteit

Sinds december 2016 rijdt de NS met R-net treinen over dit traject. Om de frequentieverhoging mogelijk te maken deed ProRail in juli aanpassingen aan het spoor, de seinen, de beveiliging en de spoorwegovergangen. De frequentieverhoging is één stap in de kwaliteitsverbetering op deze lijn. Later volgt de opening van het nieuwe station Boskoop Snijdelwijk en station Waddinxveen Triangel.

Ingroeien

Meer rijden op een traject gaat gepaard met een periode van ingroei. Dat betekent dat er momenten kunnen zijn waarop het treinverkeer niet geheel volgens plan rijdt. NS treft maatregelen om bij problemen snel bij te sturen. Treinen kunnen worden ontkoppeld bij storingen zodat een treindeel kan doorrijden en is er een team van experts die de machinist direct helpt bij storingen.

Aanpassing buslijnen op treindienst

Door de frequentieverhoging zal een aantal reizigers eerder voor de trein in plaats van de bus kiezen. De buslijnen rond het traject Alphen aan den Rijn-Gouda worden in december 2017 aangepast, zodat ze goed aansluiten op de trein. De huidige buslijn 186/187 van Oegstgeest via Waddinxveen naar Gouda blijft gehandhaafd, maar rijdt straks tot station Boskoop. Doorgaande reizigers naar Gouda kunnen daar overstappen op de trein. Vanaf station Boskoop rijdt de bus voorlopig nog een uurdienst via station Waddinxveen en door de wijk Zuidplas naar station Gouda. De huidige lijnen 177 en Q-liner 382 blijven dezelfde route rijden, lijn 175 eindigt straks bij station Waddinxveen. Arriva maakt de exacte wijzigingen aan buslijnen in het najaar bekend.

Back To Top
Ga naar de inhoud