Taalpunt voor taal- en digivaardigheid geopend

Op 27 september is het Taalpunt geopend bij UWV WERKbedrijf aan de Langegracht in Leiden. Bij het Taalpunt worden mensen ondersteund die de Nederlandse taal niet goed beheersen óf die niet goed kunnen werken met computers.

Klik om de foto te vergrotenHet Taalpunt is een samenwerking met UWV, Stichting Lezen en Schrijven, bibliotheek Leiden en Leren en Werken Rijn Gouwe.

Inloop elke donderdagmiddag: laagdrempelig en dichtbij

Vanaf 27 september kunnen mensen elke donderdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur gewoon binnenlopen bij het Taalpunt aan de Langegracht voor vragen en advies over taal- en digivaardigheid. Bovendien kunnen medewerkers van UWV en gemeente mensen eenvoudig doorsturen naar het Taalpunt als zij aanwijzingen hebben dat iemand laaggeletterd is of moeite heeft met digitale middelen. Daar kunnen ze dan meteen advies en ondersteuning krijgen.

‘In gesprekken met werkzoekenden krijgen we aanwijzingen voor laaggeletterdheid. Met dit Taalpunt kunnen we nóg beter samenwerken met het Taalhuis om deze werkzoekenden goed te ondersteunen om taal- en digivaardig te worden’, vertelt Ton Roman, manager UWV WERKbedrijf.

Ook Gertru Diender, directeur Participatie en Maatschappelijke ontwikkeling van gemeente Leiden, maakt zich sterk voor het Taalpunt. Ze wil laaggeletterdheid terugdringen en zij kijkt nadrukkelijk op welke manier dat goed kan worden gestimuleerd en georganiseerd.

Aandacht voor laaggeletterdheid noodzakelijk

Taal wordt overal gebruikt. Thuis en op de werkvloer. Bovendien worden veel diensten en producten tegenwoordig digitaal aangeboden. Daarom is het belangrijk dat mensen taalvaardig én digivaardig zijn. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 2,5 miljoen mensen in Nederland een probleem hebben met lezen, schrijven of rekenen, óf met digitale middelen. In de leeftijdsgroep tussen de 16 en 65 jaar gaat het om 1,3 miljoen Nederlanders.

‘Leren en ontwikkelen is enorm belangrijk om bij te blijven in je vakgebied en aansluiting te houden op de arbeidsmarkt. Zo kunnen mensen in de baan werken die bij hun talenten en competenties past. Een goede taalvaardigheid is dan erg belangrijk’, vertelt Mina Dewkalie van het Leerwerkloket Rijn en Gouwe.

Back To Top
Ga naar de inhoud