skip to Main Content

Miljoenen voor stillere Rijnlandroute

De gemeente Leiden zet minstens zes miljoen euro extra opzij voor een beter en vooral stiller ontwerp van de Rijnlandroute ten zuiden van de stad. Dat meldt het Leidsch Dagblad van 25 oktober. De reservering blijkt uit een openbaar gemaakte brief van B&W aan de provincie Zuid-Holland.

 

Het geld gaat naar de verlenging van het aquaduct bij de Veenwatering, met 40 meter aan beide kanten. Omdat de Rijnlandroute daar het dichtst langs de woningen van de Stevenshof komt, is daar de meeste winst te behalen. De verlenging kost circa zes miljoen, waarvan Leiden de helft wilt betalen. Dat is ook een eis van de provincie aan gemeenten om kans te maken op verwezenlijking van extra wensen. Maar volgens het artikel in het Leidsch Dagblad lijkt een gedeeltelijke overkapping – horizontale geluidsschermen – van de open tunnelbak het meest kansrijk. Daarvoor heeft de gemeente eveneens maximaal drie miljoen euro over.

 

Leiden heeft ook nog drie miljoen extra over als bijdrage aan een onderlangs aangelegde aansluiting van de Rijnlandroute op de A4. Het bestaande plan voorziet namelijk in fly-overs. Dit plan kost echter elf miljoen euro en daarmee is de Leidse bijdrage van drie miljoen te laag volgens de eisen van de provincie. Leiden hoopt echter dat ook de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Voorschoten mee willen betalen en mogelijk ook de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).

 

Of de Leidse wensen worden gehonoreerd, wordt pas volgend jaar bekend.

Back To Top