skip to Main Content

Limes Bubble Barrier kan van start

29 november 2021

Foto plastic afval

De gemeente Katwijk heeft opdracht gegeven om de Limes Bubble BarrierLimes Bubble Barrier is een samenwerking van het burgerinitiatief Coast Busters, hoogheemraadschap Rijnland, tien regionale gemeenten en Holland RIjnland.

Met de installatie in de Rijn in Katwijk is een bedrag gemoeid van bijna €700.000,-. De regio Holland Rijnland staat garant voor zo’n € 280.000,-. Het hoogheemraadschap van Rijnland neemt de kosten voor het onderhoud en de werking voor haar rekening.

Momenteel is er in de Oude Rijn een rooster dat plastic tegenhoudt voordat het de Noordzee instroomt. Maar onderzoek toont aan dat voor elk stuk plastic dat het rooster tegenhoudt, er 233 de Noordzee instromen. Ongeveer 2.5 ton aan afval. De Bubble Barrier moet zo’n 90 % van de plastics afvangen. Een soortgelijke installatie in Amsterdam is reeds in bedrijf. Daar worden plastics uit het grachtenwater gevist voordat deze het IJ instromen. Het blijkt dat de technologie goed werkt en daadwerkelijk veel van de plastics afvangt.

De Limes Bubble Barrier was eerder dit jaar één van de winnaars van het Eneco Luchterduinenfonds, genoemd naar het gelijknamige windmolenpark voor de kust. Het fonds ondersteunt duurzame initiatieven die de kustgemeenten verduurzamen.

Kijk voor meer informatie bij Coast Busters.

Back To Top