Katwijk huldigt stadstuinderij met plaquette

Op 30 april overhandigden Carla Glorie, van de Lokale Actie Groep LEADER Holland Rijnland en Jacco Knape, wethouder in Katwijk, een plaquette aan Stadstuinderij De Groene Vallei. Initiatiefnemer Sebastiaan Bos ontving het bord omdat zijn streven naar duurzame, gezonde producten, dicht bij de consument aansluit en bij de doestellingen van LEADER.

Klik om de foto te vergroten

Al meer dan 20 jaar is Kievit uit Katwijk actief in het klaarmaken en bezorgen van biologische groentepakketten in de wijde omgeving. Vorig jaar werd het bedrijf winnaar van de Duurzaamheidsprijs Duin- en Bollenstreek. Eigenaar Sebastiaan Bos is de drijvende kracht achter het bedrijf, dat niet alleen bijdraagt aan verduurzaming van voedselproductie en -consumptie, maar ook op sociaal terrein een flinke steen bijdraagt. Zo’n 20% van het personeelsbestand bestaat uit mensen met een arbeidsbeperking.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan bij deze van oorsprong biologische tuinder. Toen in 2017 de mogelijkheid zich voordeed om op een deel van De Zanderij een stadstuinbouwbedrijf te starten, liet Bos deze unieke kans niet aan zich voorbij gaan. ‘Ik kreeg twee jaar geleden de mogelijkheid om voor tien jaar zo’n twee hectare te huren’, vertelt Bos. ‘We zijn op weg om biologisch te worden. Dat betekent dat de bodemkwaliteit voorop staat. Zonder gezonde bodem, geen gezonde producten. Na ruim een jaar heel hard werken en met de hulp van mijn personeel, vrijwilligers en bewoners is het gelukt en konden we deze maand voor het eerst oogsten. Door de inzet van vrijwilligers en bewoners kon vrijwel alles met de hand worden gedaan. Doordat ik ook de distributie via groentepakketten in eigen hand heb, lukt het meestal om de oogst van de ochtend al ’s middags bij mijn klanten af te leveren. Waar vind je dat?’

Om een deel van de opstartkosten van het bedrijf te kunnen bekostigen, deed Bos vorig jaar met succes een beroep op het programma LEADER Holland Rijnland. Daarnaast dragen ook de provincie Zuid-Holland en de gemeente Katwijk bij.

Carla Glorie, lid van de Lokale Actie Groep LEADER Holland Rijnland, legt uit waarom subsidie aan dit initiatief is toegekend. ‘Het past helemaal bij onze doelstelling om duurzame en gezonde producten via zo kort mogelijke ketens bij de consument te krijgen. Maar ook om consumenten en burgers meer te betrekken bij voedselproductie, zodat zij een beter en reëler beeld krijgen wat dit inhoudt. Dat de buurt, scholieren en mensen met een beperking of met gedragsproblemen allemaal welkom zijn en actief worden betrokken, geeft een extra toegevoegde waarde.’

Om de mijlpaal van de eerste oogst te markeren, overhandigden Carla Glorie en wethouder Jacco Knape op stadstuinderij De Groene Vallei aan het Walstropad een plaquette aan Sebastiaan Bos.

Knape onderstreepte hoe blij de gemeente is met Bos’ initiatief. ‘Het is onderdeel van een groter project, De Zanderij, waarbij we als gemeente bewust een stap terug deden om zo initiatiefnemers meer ruimte te geven om met een eigen invulling te komen. We hadden niet verwacht dat het zo positief zo uitpakken. De bewoners hebben dit initiatief omarmd en voelen zich er bij betrokken. Ik kom zelf ook uit een tuindersfamilie en elke keer als ik hier langskom, krijg ik de kriebels om ook mee te gaan helpen. Misschien komt het er nog een keer van.’

Meer informatie

Leader is een Europees programma om initiatieven te ondersteunen die bijdragen aan versterking van de economie op en van het platteland. Organisaties, bedrijven en burgers in de regio Holland Rijnland kunnen tot en met 2020 in aanmerking komen voor subsidie uit dit programma.

Back To Top
Ga naar de inhoud