skip to Main Content

Hihahut: hoe een avontuurlijke vakantie bijdraagt aan de circulaire economie

Afbeelding Leader
Op donderdag 27 juni werd de eerste van een reeks nieuwe Hihahutten, De Tuureluur, gepresenteerd. Yvonne Peters, wethouder Kaag en Braasem, en Theo van Leeuwen, voorzitter van de Lokale Actie Groep LEADER Holland Rijnland, overhandigden op deze dag een LEADER-plaquette aan de initiatiefnemers.

 

Anne Beuk, Marga de Jong en Toine van Bostelen zijn de bedenkers van het concept Hihahut. In 2018 brachten ze met succes de eerste vier hutten op de markt in de gemeente Kaag en Braassem. Om op te kunnen schalen naar een economisch levensvatbare onderneming, vroegen ze subsidie aan bij LEADER Holland Rijnland. Dit lukte, mede omdat werd voldaan aan de voorwaarde om de nieuwe hutten zo circulair mogelijk te bouwen.

 

Marga: ’We maken nu al gebruik van zonnepanelen voor de elektra, een helofytenfilter voor het zuiveren van het douchewater en een composttoilet waarvoor geen water of chemicaliën nodig zijn. Bij elke nieuwe hut die we maken, proberen we weer een stap verder te komen in het verduurzamen. Zo vangen we bij de Tuureluur het regenwater op, filteren het en gebruiken het daarna weer als douchewater.’

 

Toine vult aan: “Voor de komende hutten is het plan om te kijken of we een zonneboiler kunnen installeren voor warm water. Uiteindelijk is het de bedoeling om helemaal ‘off grid’ te gaan.

 

Anne is de ontwerper van de hutten en heeft ook een flink aandeel in de bouw samen met haar vader, de lokaal bekende constructeur-kunstenaar Paul Beuk. Anne: “Ook in de materiaalkeuze pakken we het zo circulair mogelijk aan, bijvoorbeeld door hout en staal te gebruiken dat aan het eind van de levensduur van een Hihahut weer geheel in de kringloop wordt teruggebracht. Het resthout van de ombouw gebruikten we weer binnenin de hut”.

 

Wethouder Peters stond bij deze uitleg trots te glunderen: “Ik ben heel blij met het initiatief van deze jonge mensen uit onze gemeente. Ik vind het super stoer dat het deze start up gelukt is om een gedurfd concept als de Hihahut in de markt te zetten.

 

Het is een bijzondere aanvulling op het bestaande aanbod aan verblijfsaccommodaties en trekt weer een andere groep toeristen aan die van onze mooie gemeente komt genieten. Jullie hebben ook het lef om voor ontwerpen te kiezen die niet iedereen direct mooi vindt.”

 

Theo van Leeuwen haakt hier op in: “Als je iets maakt wat iedereen prima vindt, dan is het waarschijnlijk niet erg innovatief. Vanuit ons LEADER programma toetsen we niet op esthetiek, want dat is subjectief, maar wel op innovativiteit. En daar scoort dit initiatief erg hoog op. Dat op deze manier een nieuwe groep stedelingen naar het platteland wordt gelokt, is ook wat wij voorstaan. Het draagt bij aan zowel de plattelandseconomie als aan het draagvlak voor het behoud van dit mooie en waardevolle landschap.”

 

Met de bijdrage vanuit het LEADER programma, aangevuld met bijdragen van de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Kaag en Braassem en Nieuwkoop, wordt het aantal hutten de komende twee jaar uitgebreid van vier naar negen. Ook is het gebied uitgebreid naar de gemeente Nieuwkoop. Elke Hihahut is uniek in ontwerp en staat altijd op zichzelf op een aantrekkelijke locatie in het boerenland. Toeristen kunnen met z’n tweeën een arrangement boeken voor één of meerdere nachten. Het is ook mogelijk om van hut naar hut te trekken. Dit gaat altijd met een duurzame en actieve vorm van vervoer: te voet, per fiets of met een kano.

 

Meer informatie

LEADER is een Europees programma om initiatieven te ondersteunen die bijdragen aan de versterking van de economie op en van het platteland. Organisaties, bedrijven en burgers in de regio Holland Rijnland kunnen tot en met 2020 in aanmerking komen voor subsidie uit dit programma. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van de Lokale Actie Groep, Bart Soldaat, info@leader-hollandrijnland.nl of 06-21292979.

 

Meer informatie over het LEADER programma is te vinden op de website www.leader-hollandrijnland.nl.

 

Logo's deelnemende gemeentenAfbeelding Leader

Back To Top