Han Weber verdiept zich in LEADER-projecten

Woensdag 11 juli bracht Han Weber, gedeputeerde bij de Provincie Zuid-Holland, een werkbezoek aan de Alblasserwaard. Daar maakte hij kennis met initiatiefnemers van verschillende LEADER-projecten. Ook twee projecten uit de regio Holland Rijnland werden in de schijnwerpers gezet: Zorgboerderij Swaenenstein in Hazerswoude-Dorp en bollenschuur De Hartebaan in Hillegom. Bollenschuur de Hartenbaan

LEADER is een subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling, speciaal voor kleinschalige projecten die van belang zijn voor de regio. Bij voorkeur gaat het om initiatieven van de eigen bevolking. Mensen die zich inspannen voor de kwaliteit van leven in hun eigen woonomgeving of het versterken van de lokale economie, hebben vaak goede ideeën. Met een financiële bijdrage vanuit LEADER kunnen die ideeën worden ondersteund.

Het werkbezoek van Weber startte met een lunch in restaurant De Burgemeester in Bleskensgraaf. Na een korte bezichtiging aan het Cheese Experience Center volgden korte presentaties van vier projecten die tot stand kwamen door een financiële impuls van LEADER, waaronder twee binnen Holland Rijnland.

Kees van Kampen, samen met zijn vrouw Marieke initiatiefnemer van het project De Hartebaan, vertelde over de karakteristieke houten bollenschuur bij de zuidelijke entree van Hillegom. De Hartebaan, rond 1890 gebouwd, is een van de laatst overgebleven bollenschuren van zijn soort met gevels van hout en gebouwd op stellingen. Het echtpaar Van Kampen bouwt deze bollenschuur om tot woonhuis, Bed & Breakfast en diëtistenpraktijk. Zij doen dit met behoud van waardevolle details, maar wel op eigentijdse wijze, gebaseerd op de principes van de circulaire economie. In  2017 kende de provincie Zuid-Holland een subsidie toe van € 89.198,00. Dit bedrag bestaat voor € 44.599,00 uit een Europese bijdrage uit het Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, voor € 22.299,50 uit een bijdrage van de Provincie Zuid-Holland en voor € 22.299,50 uit een bijdrage van de gemeente Hillegom.

Bert en Adriënne Hoogenboom startten zeven jaar geleden in Zoetermeer een zorgboerderij voor kinderen en jongeren die extra begeleiding nodig hebben in hun ontwikkeling. Swaenensteyn biedt laagdrempelige activiteiten in een landelijke omgeving. Hier wordt samen gesport, geklust, gekookt en getuinierd en worden  educatieve activiteiten aangeboden. Vorig jaar werd een tweede locatie aangekocht, Zorgboerderij Swaenenstein (iets anders gespeld) in Hazerswoude-Dorp, om het zorgconcept verder door te ontwikkelen en  jongeren hun eigen talenten te laten ontdekken. In 2017 kende de provincie Zuid een subsidie toe van € 100.000,00. De subsidie bestaat uit een EU-bijdrage van € 50.000,00 uit het Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, een bijdrage van Provincie Zuid-Holland van € 16.010,00 en een bijdrage van gemeente Alphen aan den Rijn € 33.990,00.

Weber was onder de indruk hoe volhardend en vol energie de initiatiefnemers zijn. Swaenensteyn startte zeven jaar geleden en biedt inmiddels zorg aan 165 kinderen per week en telt zestig medewerkers. Dat de aanvraag voor een LEADER-subsidie geen sinecure is, werd echter ook duidelijk. Voor het indienen van een project moeten vele regels en formulieren worden getrotseerd. Dat is dan ook één van de verbeterpunten die Weber heeft meegenomen.

Beide projecten ontvangen een LEADER-plaquette op de gevel.

Back To Top
Ga naar de inhoud