Groene stimulans voor Duin- en Bollenstreek

Zeventien projecten die een impuls geven aan natuur en landschap in de Duin- en Bollenstreek. Dat is de insteek van de recentelijk ondertekende Uitvoeringsovereenkomst Regionaal Groenprogramma 2018-2022. De projecten maken het gebied groener en het groen toegankelijker. Woensdag 21 november tekenden wethouders Martijn Bilars en Nanning Mol het document.

Martijn Bilars en nanning MolTijdens de regiodag van Holland Rijnland, in het bestuurscentrum van de gemeente Teylingen, zetten Bilars (wethouder Noordwijkerhout en vertegenwoordiger van het cluster Duin- en Bollenstreek) en Mol (wethouder Voorschoten en portefeuillehouder natuur en landschap Dagelijks Bestuur Holland Rijnland) hun handtekening onder de overeenkomst. De projecten daarin hebben een gezamenlijke waarde van 3,7 miljoen euro. Vanuit het Regionaal Investeringsfonds wordt hieraan € 914.395,- bijgedragen.

De zeventien in de overeenkomst opgenomen projecten, zijn de eerste van het gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek 2016-2020. Het doel van dit programma is om de Duin- en Bollenstreek een groeiende en inspirerende regio te maken en te houden. Een voorbeeld is de investering in de entrees van de regio en het ontwikkelen van bloemrijke bermen, onder meer in Hillegom, Noordwijk en Katwijk. De bloeiende bermen sluiten ook aan bij de wens van Holland Rijnland om meer te investeren in de biodiversiteit van de regio.

Andere projecten zetten in op de cultuur-historische parels van de Duin- en Bollenstreek. Zo is het Merovechpark in Katwijk opgenomen in de overeenkomst, gelegen in het nieuwbouwproject De Horn. Het park ligt op een grafveld van het Merovingische volk, daterend rond 560-725 na Christus. Het doel is om de historie van dit park, dat nu aangewezen is als Rijksmonument, zichtbaar en beleefbaar te maken.

Een andere ‘parel’, is Landgoed Nieuw Leeuwenhorst, gelegen aan de Gooweg in Noordwijkerhout. Het idee is om de allure van het landgoed in ere te herstellen. Hiervoor worden de entree, de lanenstructuur en de brug bij de Spiegelvijver aangepakt. Er komt een vogelkijkscherm met informatie over de natuur en de geschiedenis van Nieuw Leeuwenhorst. Daarnaast worden er aan de oostzijde van de Gooweg recreatieve sport- en spelvoorzieningen gerealiseerd. Inmiddels is de eerste fase van dit project al gerealiseerd..

Alle projecten, opgenomen in de uitvoeringsovereenkomst, zijn klaar om te worden gerealiseerd of zijn inmiddels al in uitvoering.

Foto landschap

 

Back To Top
Ga naar de inhoud