Coast Busters winnaar Luchterduinenfonds

Klik om de foto te vergroten

De Limes Bubble Barrier in Katwijk, een initiatief van stichting Coast Busters, is één van de winnaars van het Luchterduinenfonds van Eneco. Het fonds ondersteunt initiatieven die de kustgemeenten Zandvoort, Bloemendaal, Noordwijk en Katwijk verduurzamen. In de Rijn bij Katwijk gaat de Limes Bubble Barrier plastics uit het water vangen voordat deze de Noordzee instromen. Holland Rijnland is medefinancier van het project.

Het Luchterduinenfonds refereert aan het gelijknamige windmolenpark voor de kust. Eneco organiseert iedere twee jaar een verkiezing voor duurzame projecten. Zowel ondernemers als particulieren kunnen hier aan bijdragen.

De Limes Bubble Barrier is een ‘luchtbellenscherm’ dat voorkomt dat plastic vervuiling de Noordzee instroomt. Het project is een samenwerkingsverband van Holland Rijnland, burgerinitiatief Coast Busters, hoogheemraadschap van Rijnland en tien regionale gemeenten.

Het doel is om de Bubble Barrier nog dit jaar in de Oude Rijn bij Katwijk. Naast een eigen regionale bijdrage van 172.500 euro, voerde Holland Rijnland de afgelopen tijd samen de andere betrokken partijen een lobby richting Provincie om de Bubble Barrier definitief te bewerkstelligen. Holland Rijnland overweegt om de financiële ondersteuning van het project te verhogen. Eind juni wordt hierover een besluit genomen.

Momenteel is er een rooster dat plastic tegenhoudt dat via de Oude Rijn de Noordzee instroomt. Maar onderzoek toont aan dat voor elk stuk plastic dat het rooster tegenhoudt, er 233 de Noordzee instromen. Ongeveer 2.5 ton aan afval. Vrijdag 28 mei bezochten drie bestuurders uit Holland Rijnland een reeds in werking zijnde Bubble Barrier in Amsterdam. Daar worden plastics uit het grachtenwater gevist voordat deze het IJ instromen. Het blijkt dat de technologie werkt en daadwerkelijk plastics afvangt.

Kijk voor meer informatie bij de website van Coast Busters en de website van het Luchterduinenfonds.

9 juni 2021

Back To Top
Ga naar de inhoud