Handen ineen voor duurzame voedselproductie
TNO en het Kenniscentrum Plantenstoffen willen samen de Extractenbibliotheek van het Leidse Kenniscentrum gebruiken om nieuwe oplossingen te ontwikkelen voor duurzame voedselproductie. Dat maakt beide partijen 22 november bekend middels een persbericht. De nadruk ligt op het voorkomen van schimmels die voedselbederf veroorzaken.
De trend naar gezonder, duurzaam en schoon voedsel biedt nieuwe uitdagingen voor de producenten van voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan de vervanging van chemische conserveringsmiddelen door natuurlijke oplossingen. Als onderdeel van een groot internationaal consortium, gaat TNO plantenextracten uit de Extractenbibliotheek testen op hun vermogen om schimmelgroei in voedingsmiddelen te remmen. De Extractenbibliotheek, met een schat aan plantaardige stoffen, wordt al gebruikt door bedrijven uit zeer verschillende sectoren.
‘Consumenten willen steeds meer natuurlijk en gezond voedsel, geproduceerd op een duurzame en schone manier’, zegt Jasper Kieboom, projectmanager Microbiology & Systems Biology bij TNO. ‘Dat schept nieuwe uitdagingen om micro-organismen die bederf veroorzaken te reduceren. Dit probleem is nog grotendeels onopgelost. Als gevolg van schimmelvorming wordt veel voedsel weggegooid. TNO werkt samen met vijf andere industriële partners en brengt geavanceerde screening- en moleculairbiologische technologie in. Het doel is om natuurlijke oplossingen aan te dragen voor het voorkomen en controleren van schimmelgroei op voedingsproducten.’
Wereldwijde belangstelling voor de Extractenbibliotheek
Eerder deze maand werd bekend dat het Italiaanse Valagro als eerste bedrijf gebruik gaat maken van de Extractenbibliotheek. Valagro ontwikkelt biostimulanten (bacteriën, schimmels of meststoffen) die de kwaliteit, voedingswaarde en resistentie verhogen. In de Extractenbibliotheek hoopt Valagro nieuwe biostimulanten te ontdekken. De bibliotheek bevat extracten uit een zeer brede biodiversiteit van gewassen. Samen bevatten deze extracten honderdduizenden verschillende plantaardige stoffen. Daarmee biedt de bibliotheek nieuwe kansen aan organisaties in de land- en tuinbouw. Zo kunnen ze samen producten ontwikkelen met bedrijven die in de Extractenbibliotheek belangwekkende bioactieve stoffen hebben ontdekt. Het Kenniscentrum is in gesprek met verschillende bedrijven over de hele wereld die de bibliotheek willen gaan gebruiken om biologisch actieve moleculen en natuurlijke ingrediënten te ontdekken voor hun producten.
Holland Rijnland is enthousiast over een samenwerking tussen TNO, Valagro en het Kenniscentrum Plantstoffen. Het is een waardevol project voor zowel de Biobased Economy als de Greenports in de regio, twee speerpunten binnen Holland Rijnland. Het zoeken naar schimmelwerende, natuurlijke stoffen en biostimulanten, kan een belangrijke impuls geven aan beide sectoren. Daarnaast verstevigt het de verbinding tussen kenniscentra, greenportondernemers en de markt. Voor de regio biedt dit zowel kansen voor nieuwe afzetmarkten, productinnovatie en versterking van de kenniseconomie.