Ga naar de inhoud

Regionale Huisvestingsverordening Holland Rijnland 2026 vrijgegeven voor inspraak

Zolang het woningtekort aanhoudt, zijn moeilijke beslissingen nodig over de verdeling van de beschikbare woningen. In Holland Rijnland hebben de gemeenten ervoor gekozen om hierover regionale afspraken te maken, vastgelegd in de Regionale Huisvestingsverordening. Inwoners beperken zich niet tot één gemeenten, maar verhuizen regelmatig binnen de regio. We zijn als regio daarmee een regionale woningmarkt, waarbij regionale regels over de verdeling van schaarste passen. Deze regels worden periodiek herzien bij de actualisatie van de regionale huisvestingsverordening.

Waarom actualiseren?

Per 1 januari 2024 is een nieuwe regionale huisvestingsverordening in werking getreden. Hoewel deze verordening een juridische ‘houdbaarheid’ heeft van vier jaar, is al tijdens het besluitvormingstraject geconstateerd dat bepaalde onderdelen al snel aanpassing behoeven. De voornaamste aanleiding is de wijziging van de Huisvestingswet 2014, die op 1 juli 2024 in werking is getreden.

Belangrijkste aanpassingen

  • Uitbreiding van de ruimte om vrijgekomen sociale huurwoningen met voorrang toe te wijzen aan personen met economische of maatschappelijke binding met de gemeente van 25% naar 30%.
  • Aanscherping van een tweetal bepalingen rondom de urgentieregeling, om zo de urgentiecommissie betere handvatten te geven bij het beoordelen van een urgentieverklaring. Het betreft een verduidelijking van de urgentiegrond ‘mantelzorger’ en een duidelijke richtlijn voor het invullen van het aantal kamers in het zoekprofiel wanneer er meerderjarige kinderen bij de aanvrager inwonen.
  • Mogelijkheid om in een aantal relatief eenvoudige situaties gebruik te maken van ambtelijk horen, in plaats van gebruik te maken van de regionale bezwaarschriftencommissie. De situaties die het betreft: het zoekprofiel van een urgentieverklaring, een uitschrijving in Huren in Holland Rijnland, een afwijzing van een urgentieaanvraag o.b.v. formele criteria (o.a. regiobinding en inkomen), bezwaren buiten de wettelijke termijn en bezwaren met kleine discussiepunten.
  • Instelling van een separate methodiek voor middenhuur, waarbij alleen een huisvestingsvergunningsplicht wordt ingesteld. Dit houdt in dat voor middenhuurwoningen geïnteresseerde woningzoekenden zich niet hoeven in te schrijven bij Huren in Holland Rijnland, deze woningen niet worden aangeboden op basis van inschrijftijd. De enige toetsingsgrond is het inkomen van de woningzoekende. Wel heeft de gemeente de mogelijkheid om tot 50% van de vrijgekomen middenhuurwoningen toe te wijzen aan woningzoekenden met lokale binding tot de gemeente.

Proces

De voorliggende aanpassingen zijn in overleg met de betrokken partijen uitgewerkt, waaronder gemeenten, huurders en corporaties. Al deze input heeft geleid tot de verordening die nu door het Dagelijks Bestuur wordt vrijgegeven voor inspraak (t/m 27 juni 2025). Nadat de termijn van de ter inzagelegging is afgelopen, wordt er een Nota van Beantwoording opgesteld. Deze nota van beantwoording is in september 2025 voor iedereen beschikbaar en te downloaden op deze website. Tevens zal de nota van beantwoording naar alle organisaties die een zienswijze hebben ingediend worden verzonden. Uiteindelijk stelt het Algemeen Bestuur van Holland Rijnland de nieuwe verordening vast op 29 oktober 2025.

Uw reactie wordt gevraagd!

U wordt bij deze uitgenodigd om te reageren. Dit kan op verschillende manieren:

  1. Per e-mail via ambtelijksecretariaat@hollandrijnland.nl
  2. Per post: Holland Rijnland, t.a.v. het Dagelijks Bestuur, Schuttersveld 9 2316 XG Leiden, o.v.v. zienswijze HVV 2026

U kunt het ontwerp van de Regionale Huisvestingsverordening Holland Rijnland 2026 en de toelichting hier bekijken en downloaden.

Back To Top