Bijlage 5.1: Procesbeschrijving bij ruimtelijke denkrichtingen

Download bijlage 5.1 Procesbeschrijving bij ruimtelijke denkrichtingen als PDF
61 kb


 

Vanaf 2018 zijn op verschillende manieren de opgave en mogelijke oplossingsrichtingen voor duurzame opwek (grootschalige zon en wind) verkend. Dit deden we samen met regionale en lokale betrokkenen, onder andere met behulp van serious games. Met grote topografische kaarten werden inpassingsmogelijkheden besproken voor windturbines en zonnevelden. Dit leidde tot beter begrip van de opgave op en gaf inzicht in voorkeuren voor welke oplossing waar geplaatst kan worden. Dergelijke bijeenkomsten zijn gehouden met ambtelijke vertegenwoordigers, met bestuurders, volksvertegenwoordigers en (regionale) stakeholders.

Ook stelden we sociaal-economische en ruimtelijke principes op (zie bijlage x), als voorwaarde waaraan ruimtelijke initiatieven voor opwek nieuwe energie straks moeten voldoen. Het doel van de sociaal-economische principes is het vergroten van draagvlak in de samenleving voor duurzame opwek en zijn vergelijkbaar met het streven in het Klimaatakkoord naar minimaal 50% lokaal eigenaarschap bij duurzame opwek van energie. Zowel de sociaal-economische als de ruimtelijke principes kunnen worden vastgelegd in beleid en dienen te worden verankerd in het omgevingsinstrumentarium om ook extern juridisch afdwingbaar te zijn.

Belangrijke rode draad die uit de genoemde bijeenkomsten naar voren kwam, was de zoekrichting voor opwek langs bestaande lijninfrastructuren (wegen, spoor, water). Het Portefeuillehoudersoverleg (PHO+) Energie omarmde deze zoekrichting als relevant, waarna deze verder is besproken in de raden en raadscommissies van de regiogemeenten. Voorafgaand aan de provinciale verkiezingen in 2018 stuurde het Dagelijks Bestuur van Holland Rijnland een brief aan de provincie met daarin het verzoek om deze zoekrichting gezamenlijk verder te verkennen. Ook met het oog op de provinciale restricties bij deze zoekrichting.

Uiteindelijk kwam de regio tot drie aanvullende vertrekpunten voor de ruimtelijke opgave voor grootschalige duurzame opwek: het bestaande landschap, de landbouw en lokaal eigenaarschap. Vanwege de onderlinge raakvlakken en mogelijkheden voor combinaties, zijn deze vervolgens gecombineerd tot twee denkrichtingen die de basis vormen voor deze Concept RES, te weten: de denkrichting Infrastructuur en Landschap en de denkrichting Lokaal Eigenaarschap en Landschap. Tijdens het Themacafé Energie op 19 februari 2020 zijn deze gepresenteerd aan volksvertegenwoordigers uit de regio. De komende periode worden deze denkrichtingen verder geconcretiseerd tot zoekgebieden en vervolgens, zo mogelijk, tot zoeklocaties.

Back To Top
Ga naar de inhoud