Column: De regie pakken is niet eenvoudig
‘Wie de regie pakt, die heeft ‘m.’ Eind vorig jaar moest ik denken aan deze uitspraak van voormalig VVD-politicus Gerrit Zalm. Soms leidt handelingsverlegenheid ertoe dat bepaalde thema’s niet of nauwelijks worden opgepakt. Maar simpelweg de regie pakken, is ook weer te eenvoudig gesteld. Het is spitsroeden lopen. En het kan op meerdere manieren fout uitpakken. Want onderneem je geen actie, dan is dat verwijtbaar. Maar haal je – weinig omgevingsbewust – de regie naar je toe, dan kan dat al snel tegen je keren. Wie moet op welk moment naar voren treden?
In de Volkskrant las ik een interview met Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht. Daaruit kwam een beeld naar voren van een vrouw die voortvarend het heft in handen neemt, maar wel op een beschouwende manier. Tijdens de asielcrisis pakt zij het momentum dat een groot deel van de inwoners van Utrecht zich uitsprak vóór opvang van vluchtelingen. Zij was zich zeer bewust van gevoeligheden in de samenleving, begreep de context en handelde op het juiste moment. Dijksma laat zien dat ze begrijpt dat een constante dialoog met belanghebbenden essentieel is om voldoende draagvlak te ontwikkelen. Maar ook dat de juiste timing om dat stapje naar voren te zetten, bewust van wat er speelt, doorslaggevend is.
Hoe de regie pakken ook mis kan gaan, liet de discussie zien rondom de slavernijexcuses. Ongetwijfeld met alle goede bedoelingen nam de Rijksoverheid het initiatief om excuses te maken over de rol van de staat in de slavernij en de slavenhandel. Maar hoe en wanneer die excuses het beste kunnen worden gemaakt, daarover werden belanghebbenden onvoldoende betrokken. Met alle commotie tot gevolg.
Er spelen vele thema’s in Nederland, en ook in onze regio, die om regie vragen. Wie de handschoen oppakt, wil ik in het midden laten. Maar wie het ook doet, doe het omgevingsbewust en op het juiste moment. Dat is een mooi voornemen voor het komend jaar.
Lucas Vokurka: secretaris-directeur