Column Lucas: ‘Even geen economisch vergezicht’
Jaarlijks beoordelen we zo’n 250 aanvragen voor een woonurgentie. We beheren het contract met de Regiotaxi, die op jaarbasis ruim 155.000 ritten maakt. En we begeleiden meer dan 4.500 kinderen en jongeren die geen onderwijs volgen, thuiszitten of die simpelweg school verzuimen.
In mijn eerdere columns ging het vaker over ruimtelijk-economische vergezichten, die vooral effect hebben op de lange termijn. Maar Regionale Uitvoering, die bovenstaande taken voor zijn rekening neemt, staat in direct contact met inwoners van deze regio. De collega’s die daar werken hebben bij wijze van spreken morgen al invloed op het leven van wat ik noem ‘echte mensen’. En dat is belangrijk om te belichten, want het Regionaal Bureau Leerrecht, de Urgentiecommissie en het beheer van de Regiotaxi, raken soms wat ondergesneeuwd door de intensieve communicatie rondom bijvoorbeeld de Regionale Investeringsagenda.
We koesteren de uitvoerende taken van Holland Rijnland en zijn daarin zeer zorgvuldig. We betreden immers direct de leefwereld van de inwoners van onze regio. En dat – in mijn ogen – die burgers geen klant zijn van ons als overheid, maar mede-eigenaar, helpt daar bij.