Elke regio telt
Eind vorige maand verscheen het rapport ‘Elke Regio telt!’ Drie raden (Raad voor Leefomgeving en infrastructuur, Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en Raad voor het Openbaar Bestuur) schreven mee aan dit advies. De kernboodschap is dat de regionale verschillen in brede welvaart groot zijn en alsmaar toenemen. Als je kijkt naar voorzieningen of bereikbaarheid van buitengebieden, dan zie je dat die onder druk staan. Het rapport raakt een gevoelige snaar bij bestuurders.
En wie denkt dat het rapport vooral weerklank vindt in regio’s in Groningen of Friesland, die heeft het mis. De inhoud slaat net zo goed neer op Holland Rijnland. Want onze regio omvat naast verstedelijkt gebied ook landelijk gebied. In dat landelijk gebied spelen dezelfde kwesties als in Groningen, Drenthe of Limburg omtrent verschralende voorzieningen en toenemende onwenselijke achterstanden.
Zelf woon ik sinds een jaar ook in een buitengebied. Wil je bij ons in het dorp boodschappen doen dan kan dat nog bij twee supermarkten, maar een paar dorpen verderop is geen officiële supermarkt meer. Nadat de supermarkt daar haar deuren heeft gesloten is er een buurtwinkel gekomen die gerund wordt door particulieren. Ik zit in de Raad van Toezicht van de lokale bibliotheek. Ook daar merk je dat bereikbaarheid – door het wegvallen van busdiensten – een knelpunt is. Dat betekent voor bijvoorbeeld ouderen een beperking van hun bewegingsvrijheid. De impact is groot en vraagt om aandacht van de politiek, vanaf het rijk via de regio tot aan de gemeente.
We spreken steeds vaker over brede welvaart. Dus het kan niet anders dat regionale verschillen meer en meer op de bestuurlijke agenda’s komen te staan. Ik verwacht dan ook dat dit thema de komende jaren een rol gaat spelen in onze werkzaamheden. Dit zal hard nodig zijn!