Holland Rijnland: samenwerken in het hart van de Randstad

Holland Rijnland is een regio het hart van de Randstad. In een samenwerkingsverband van dertien gemeenten verbeteren we het wonen, werken en welzijn van onze inwoners.

In het noorden van Zuid-Holland liggen de gemeenten Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude. Samen vormen wij de regio Holland Rijnland. En als regio werken we samen in de gelijknamige organisatie Holland Rijnland. Door de handen ineen te slaan, brengen we de regio verder op het gebied van wonen, werken, onderwijs, energie, mobiliteit en recreatie.

Van stad tot strand

Onze regio kent een gevarieerd Hollands landschap met een mengeling van dorpen en steden. Hierin onderscheiden we de Stedelijke As (van Katwijk via Leiden naar Alphen aan den Rijn), het Groene Hart en de Duin- en Bollenstreek. In Holland Rijnland kun je vlakbij zee wonen, of juist in een historische stad. Je kunt er werken bij een toonaangevend medisch bedrijf, een internationaal ruimtevaartagentschap, of een innovatief mkb. Hier kun je in de polder in de plassen stampen, of een duik nemen in zee. Holland Rijnland ligt midden in de Randstad: je bent zo op Schiphol of in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Dit maakt Holland Rijnland zo’n aantrekkelijke regio.

Grenzen overstijgen

Die aantrekkelijke regio willen we blijven, maar daar is wel wat voor nodig. Want we staan voor uiteenlopende en uitdagende opgaven op het gebied van woningbouw, economie, natuur, klimaat, bereikbaarheid en duurzame energie. Grote opgaven die vragen om grote veranderingen die alle dertien gemeenten raken. Deze opgaven overstijgen de gemeentegrenzen en zijn te groot om als gemeente alleen op te pakken. Daarom werken we samen in Holland Rijnland-verband. Zo staan we sterker en komen we tot betere oplossingen die ook nog eens minder geld kosten. We maken slim gebruik van de ruimte en werken de opgaven uit in toekomstbestendige projecten, zoals een energy lane voor warmte en elektriciteit, een netwerk van doorfietspaden en meer ruimte voor natuur en recreatie.

Verbinden en versnellen

We hebben bindende afspraken gemaakt over onze samenwerking in een gemeenschappelijke regeling. Daarin staat welke regionale opgaven we aanpakken, hoe we de samenwerking financieren, en wie de regio Holland Rijnland bestuurt. Daarbij worden we ondersteund door onze professionele organisatie. Die fungeert als verbinder van partijen en versneller van projecten. Ze bewaakt het overzicht, zoekt mee naar financiering en heeft een groot netwerk bij overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke partijen. We hebben daarmee alle kennis en kunde in huis die projecten verder brengen.

Samen investeren

Om de regio toekomstbestendig te maken, kijken we vooruit. We maken strategische plannen om de kwaliteit van leven van de mensen in onze regio verder te verbeteren. We hebben oog voor welvaart én voor welzijn.

Onze Regionale Investeringsagenda bevat gezamenlijke projecten die bijdragen aan vier thema’s: bereikbaar en verbonden, economisch sterk en innovatief, duurzaam en energiezeker en groen en klimaatbestendig. Via deze investeringsagenda brengen we projecten stapsgewijs naar een volgende fase. Van idee naar onderzoek, van onderzoek naar ontwikkeling en van ontwikkeling naar investering. Hierna voeren de gemeenten en Holland Rijnland alleen of samen de projecten uit. Ook beheert Holland Rijnland een regionaal fonds, gericht op de thema’s uit de Regionale Investeringsagenda. Gemeenten kunnen hiervoor financiering ontvangen. Elke vier jaar passen we samen met de gemeenten de lijst met projecten in de Regionale Investeringsagenda aan. Zo werken we altijd aan actuele zaken die de regio verder brengen.

Uitvoerende taken

Naast het maken en uitwerken van strategische keuzes, draagt Holland Rijnland zorg voor een aantal uitvoerende taken. Met het Regionaal Bureau Leerrecht zetten we ons actief in om schoolverzuim tegen te gaan en schooluitval te voorkomen. Dat doen we met elf regiogemeenten. Ieder kind heeft recht op onderwijs. Dat maakt het werk van het RBL zo belangrijk. Een opleiding bereidt jongeren voor op hun rol in de samenleving én vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt. Door samen de taken op te pakken op het gebied van leerplicht, voortijdig schoolverlaten en (langdurig) thuiszitten, zorgen we voor eenduidig beleid, lagere kosten en hogere kwaliteit van dienstverlening.

Ook beheren we het contract voor de Regiotaxi. Dit is een aanvulling op het bestaande openbaar vervoer waarvan iedereen gebruik kan maken. Verder ondersteunen we de urgentiecommissie die woningzoekenden in moeilijke omstandigheden voorrang kan verlenen bij het toekennen van een sociale huurwoning.

Voor een welvarende regio

Door als dertien gemeenten samen te werken, versterken we onze kracht. We dragen bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven in de regio door het bouwen van woningen, het creëren van banen en door het gebied duurzaam en toekomstbestendig in te richten. Zo werken we samen aan een welvarende regio waar mensen met plezier wonen en werken, waar we ons verbonden voelen en waar natuur en recreatie voor iedereen onder handbereik is.

Back To Top
Ga naar de inhoud