skip to Main Content

Verkeerseducatie: Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer

Wat zie je nu eigenlijk in een grote tractor van een fietsende scholier? En wat is een veilige afstand om naast een landbouwvoertuig te fietsen? Deze en andere kwesties kwamen ter sprake tijdens het lesproject ‘Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer’ (VOMOL), vrijdag 3 november in Voorhout. Landbouwverkeer

 

Uit onderzoek van ROVZH blijkt dat er in Zuid Holland regelmatig ongelukken plaatsvinden tussen tractoren en fietsers. Daarom kregen zo’n honderd leerlingen van basisscholen uit Voorhout en De Zilk les in het omgaan met landbouwvoertuigen. Juist om dat in die regio veel landbouwverkeer op de openbare weg rijdt. Op het parkeerterrein van Sporthal De Tulp in Voorhout werden de leerlingen geconfronteerd met enkele uit de kluiten gewassen tractoren.

 

De scholieren kregen voorlichting over het imposante landbouwverkeer van studenten van de mbo-opleiding veehouderij van het Wellant College in Houten. Onder begeleiding van een VOMOL-docent lieten de jonge chauffeurs van deze voertuigen de leerlingen ervaren waarom zij afstand moeten houden van deze grote tractoren. Ook lieten ze de kinderen zelf ervaren wat een chauffeur van zo’n groot voertuig wel en vooral niet kan zien. De dode hoeken bleken vaak groter dan gedacht. Tot slot sloot een VOMOL-docent het project af met een evaluatieles.

 

Het mes van het VOMOL-lesproject sneed aan twee kanten. Fietsende kinderen leren omgaan met tractoren en aanverwante voertuigen in het verkeer. Tegelijkertijd leren beginnende bestuurders van grote landbouwvoertuigen rekening te houden met scholieren op de fiets.

 

Samenwerking
De gemeente Teylingen werkt samen met de andere gemeenten in de regio aan verkeersveiligheid in de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Holland-Rijnland (RPV). Samen met het Regionale Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV ZH) organiseert de RPV het project VOMOL. Loonbedrijven uit de regio stellen voertuigen beschikbaar. Daarmee wordt ook de loonwerksector betrokken bij het project. Het lesprogramma VOMOL is ontwikkeld door Emiel Burgers, docent AOC Doetinchem, in nauwe samenwerking met het ROV Gelderland.

Back To Top