Algemeen
Uitnodiging Themacafé Duurzame Warmte op 31 januari 2018

‘Een warme regio zonder aardgas’

Het regionale energieakkoord is getekend: in 2050 moet Holland Rijnland energieneutraal zijn. Dat is een enorme ambitie die we willen vertalen naar de dagelijkse praktijk. Zeer veel energie wordt gebruikt voor warmte. Hoe zorgen we voor een duurzame oplossing voor de warmtevoorziening zonder aardgas? Welke keuzes kunt u maken binnen uw werkzaamheden?

 

Dat windmolens en zonnevelden ons gaan helpen bij het opwekken van fossielvrije elektriciteit, heeft inmiddels iedereen in de gaten. Maar op welke wijze verwarmen we straks onze woningen, scholen en bedrijven? De CV- ketel moet plaats maken voor alternatieve warmtebronnen. Hoe doen we dit slim? Hoe houden we dit betaalbaar? En waar begin je met de overgang naar andere bronnen?

 

Dit jaar wordt binnen het Energieakkoord Holland Rijnland door de 14 gemeenten en partners samengewerkt aan Warmtevisies en Warmteplannen. Samen met betrokken stakeholders wordt per wijk bepaald welk alternatief het meest voor de hand ligt. Voor de ene wijk zal dat een collectief warmtenet zijn; voor een andere wellicht een all-electric oplossing. Om kennis te maken met dit onderwerp organiseert het projectteam van het energieakkoord een informatieavond over warmte.

 

Wij nodigen u van harte uit voor dit Themacafé op woensdag 31 januari. U kunt zich aanmelden via dit aanmeldformulier. Kent u iemand die bij dit thema betrokken is? Neem deze relatie gerust mee.

 

Datum: 31 januari 2018

Tijd: 19.30 – 21.45 uur (inloop vanaf 19.15 uur)

Locatie: Nieuwe Energie, 3e Binnenvestgracht 23 in Leiden
(Routebeschrijving – looproute vanuit het station rechtdoor de Stationsweg in. Vlak voor de brug linksaf de Rijnsburgersingel in. Rechtsaf de brug over en bij de zebra oversteken, rechtsaf de Molenwerf op. Links de Marepoortkade op. Aan het einde links de brug over, voorbij het café linksaf de 3e Binnenvestgracht op. Aan het einde links vindt u Nieuwe Energie)
Parkeren Langegracht, in parkeergarage of parkeerterrein (https://www.visitleiden.nl/nl/plan-jouw-bezoek/naar-leiden/parkeren)

Programma:

• 19.15 uur Inloop

• 19.30 uur Welkomstwoord en introductie op het programma
Liesbeth Spies, lid Dagelijks Bestuur Holland Rijnland en burgermeester Alphen aan den Rijn

• 19.40 uur Presentatie “Gasloos is geen ambitie maar een uitgangspunt”
Onno Dwars, Directeur Ballast Nedam Development

• 20.10 uur Presentatie “Leiden aardgasvrij: totstandkoming Leidse Warmtevisie”
Marcel Belt, programmamanager duurzaamheid gemeente Leiden & Esmeralde van Vliet, Relatiemanager | Strategie & Omgeving Netbeheerder Liander

• 20.40 uur Korte pauze

• 20.50 uur Presentatie “lessons learned duurzame warmte MRA”
Jan van der Meer, programmaregisseur – Metropool Regio Amsterdam (MRA)

• 21.20 uur Afsluiting
Liesbeth Spies

• 21.30 uur Netwerkborrel