skip to Main Content

Swaenensteyn ontvangt eerste LEADER-plaquette

Vorig jaar oktober werden de eerste LEADER-subsidieaanvragen goedgekeurd. Op 15 maart reikten twee Alphense wethouders de eerste plaquette uit aan de familie Hoogenboom van Zorgboerderij Swaenensteyn op hun nieuwe locatie in Hazerswoude. De uitreiking van de plaquette markeert de (bijna) voltooiing van dit bijzondere initiatief.

Groepsfoto bij SwaenensteynV.l.n.r.: Bert Hoogenboom, wethouder Gerard van As, wethouder Han de Jager, Theo van Leeuwen
(voorzitter LEADER Holland Rijnland), Thomas Hoogenboom (zoon), Adriënne Hoogenboom,
Jerome Sigmond (schoonzoon).

 

Professionele zorg met passie!

Bert en Adriënne Hoogenboom hebben al jaren een goed draaiende zorgboerderij aan de rand van Zoetermeer. Een groeiende groep kinderen en adolescenten met gedrags- en leerproblemen wordt hier liefdevol én professioneel opgevangen en begeleid. Ook worden er diverse educatieve activiteiten georganiseerd.

 

In 2016 kochten Bert en Adriënne een tweede locatie aan de Voorweg in Hazerswoude. Om de financiering rond te krijgen voor het geschikt maken voor de beoogde zorgactiviteiten, deden zij met succes een beroep op het LEADER-programma. De bijdrage vanuit LEADER wordt aangevuld met een bijdrage van de provincie Zuid-Holland en een subsidie van de gemeente Alphen aan den Rijn uit het Lokaal Economisch Fonds (LEF).

 

Vanwege de grote zorgbehoefte, begonnen de Hoogenbooms al met de verbouw en inrichting voordat de subsidie definitief werd toegekend. Inmiddels worden al 45 kinderen en jongeren uit de omgeving opgevangen.

 

Bijzonder is ook dat inmiddels de vier de kinderen van Bert en Adriënne én hun partners in het bedrijf werkzaam zijn als vennoten in een nieuwe Vof. Behalve de vennoten zijn op beide locaties in totaal zo’n 68 mensen werkzaam, variërend van psychologen en orthopedagogen tot zorg- en activiteitenbegeleiders. Samen bieden zij aan een kleine 150 kinderen zeven dagen per week zorg op maat aan. De nieuwe locatie biedt kinderen de gelegenheid om op een actieve manier, zowel binnen als buiten, bezig te zijn.

 

De aanwezige wethouders spraken ieder hun waardering uit voor dit bedrijf. Han de Jager is als wethouder van de gemeente Alphen aan den Rijn onder andere verantwoordelijk voor jeugd en zorg. Hij was zichtbaar onder de indruk van wat de familie Hoogenboom in korte tijd tot stand bracht: ‘Ik kende jullie bedrijf nog niet, maar uit deze eerste kennismaking kreeg ik super veel waardering voor jullie initiatief. In mijn beleving moet we mensen niet uitsluiten, maar insluiten. Hier vinden jeugdigen met uiteenlopende problematiek daarvoor een goede basis met begeleiding van betrokken professionals.’

 

LEADER: buitenbeentje in subsidieland.

Het Europese LEADER-programma is bedoeld voor de versterking van de lokale plattelandseconomie. Tweemaal per jaar kunnen bedrijven en organisaties in de regio Holland Rijnland een subsidieaanvraag indienen. Bij LEADER worden bijzondere, lokale initiatieven over het voetlicht gehaald. Maar LEADER is  meer dan een pot met geld. Het gaat ook om het actief bevorderen van samenwerking tussen ondernemers, burgers, overheden en maatschappelijke organisaties. Zo komen aansprekende initiatieven tot stand. Daarbij wordt gezocht naar innovatieve projecten die bijdragen aan de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de mens of bijdragen aan de circulaire economie.

 

Op dit moment is er weer een mogelijkheid om projecten in te dienen. De sluitingsdatum hiervoor is 25 april.

 

Back To Top