Bijlage 3.1: Uitvoeringsagenda Energiebesparing
Download Bijlage 3.1 Uitvoeringsagenda Energiebesparing als pdf
122 kb
De strategie met betrekking tot energiebesparing in de Concept RES leidt tot de volgende acties van gemeenten, provincie en regio:
- In het kader van het energieakkoord Holland Rijnland zal de ontwikkeling van het energiegebruik op regioniveau en per gemeente worden gevolgd met behulp van de Klimaatmonitor.
- De provincie en gemeenten zetten zich in om de bestaande en komende regelgeving optimaal te benutten voor het realiseren van energiebesparing. Dat doen ze samen met de omgevingsdiensten en andere partijen.
- Gemeenten geven in het kader van hun duurzaamheidsbeleid voor maart 2021 aan welke acties ze gaan ondernemen om hun energiebesparingsdoelstelling te realiseren en welke resultaten ze daarmee gaan bereiken. Dit wordt dan meegenomen in de definitieve RES.
- Gemeenten houden bij welke activiteiten zij op het gebied van energiebesparing ondernemen en proberen (binnen de grenzen van een redelijke inspanning) in beeld te krijgen welke effecten die activiteiten hebben op het energiegebruik (zie 1). Ze stemmen de wijze waarop ze dit doen met elkaar in de regio af en delen de resultaten met elkaar. Vanuit het energieakkoord Holland-Rijnland wordt dit gefaciliteerd.
- In hun duurzaamheidsbeleid brengen de gemeenten voor 2021 in beeld welke aanvullende middelen en instrumenten nodig zijn om de doelstellingen te realiseren. Dit kan dan in de definitieve RES worden opgenomen.
- Gemeenten, regio en provincie zullen voor maart 2021 gezamenlijk verkennen op welke wijze die middelen beschikbaar kunnen komen en welke (aanvullende ) bijdragen van het rijk daarvoor noodzakelijk zijn.
- Energiebesparing in de gebouwde omgeving wordt door de gemeenten afgestemd op de uitvoering van de Transitievisies Warmte.
- Bij communicatie en projecten en acties rond energiebesparing worden standaard ook de mogelijkheden voor energieopwekking en -opslag betrokken.
- In prestatieafspraken vertalen gemeenten, woningcorporaties en huurdersorganisaties de landelijke afspraken over energiebesparing uit het Klimaatakkoord naar de lokale situatie.
- De gemeenten blijven de energieloketten ondersteunen en verder professionaliseren.
- De gemeenten blijven wijkambassadeurs inzetten en zorgen gezamenlijk voor de ondersteuning daarvan.
- Gemeenten gaan door met de wijkaanpakken en koppelen deze aan hun Transitievisie Warmte.
- Gemeenten en provincie (elk voor zover ze bevoegd gezag zijn) zetten zich samen met de Omgevingsdienst in voor een gecombineerde inzet van handhaving van bestaande en nieuwe regels, advisering en ondersteuning bij bedrijven.
- De gemeenten werken samen met de omgevingsdiensten zowel een sectorgerichte als gebiedsgerichte aanpak van de energiebesparing voor utilitaire gebouwen uit.