Over ons

Kerncijfers Holland Rijnland

Sinds 2009 publiceert Holland Rijnland kerncijfers over de regio. De cijfers dienen als onderbouwing van visies, strategieën en plannen binnen Holland Rijnland. De cijfers hebben zowel betrekking op de veertien afzonderlijke gemeenten als de gehele regio. Voor een aantal onderwerpen zijn ook de cijfers van andere regio’s en de provincie Zuid-Holland vermeld.

Technische toelichting

Samenstelling van de regio

In deze uitgave staan cijfers van de veertien gemeenten binnen Holland Rijnland: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude.

Gemeentelijke herindelingen

Vanaf 2006 vonden vijf gemeentelijke herindelingen plaats binnen Holland Rijnland. De cijfers van deze vijf gemeenten worden vermeld onder de naam die ze vanaf de fusiedatum hebben. Op een enkele uitzondering na, zijn cijfers met een peildatum vóór de herindeling opnieuw berekend. Bijvoorbeeld:

Het inwonertal per 1 januari 2004 voor de gemeente Teylingen is berekend door de aantallen inwoners op die peildatum van Sassenheim, Voorhout en Warmond bij elkaar op te tellen.

Het inwonertal per 1 januari 2014 voor de huidige gemeente Alphen aan den Rijn is herberekend door de aantallen inwoners op die peildatum van het vroegere Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude bij elkaar op te tellen.

Hoe kunt u de tabellen gebruiken?

Bij iedere tabel kunt u in de keuzemenuutjes aan de rechterkant eigen selecties maken, bijvoorbeeld door één (of meer) gemeente(n) te selecteren.

U kunt de tabellen ook op diverse manieren downloaden. Onderaan, in de grijze balk van de tabel, vindt u dit symbooltje: .
Als u hierop klikt, krijgt u de volgende opties:

  • Image: Download de tabel als een afbeelding (png-bestand);
  • Data: Een online overzicht van de cijfers in een ‘kale’ tabel;
  • Crosstab: Download de tabel als een excel-bestand;
  • PDF: Download de tabel als een pdf-bestand;
  • Tableau Workbook: Download de tabel als een Tableau-werkbestand (u heeft het programma Tableau nodig om deze te lezen/gebruiken).

1.    Benchmark

De regio Holland Rijnland is één van de bestuurlijke regio’s van de Provincie Zuid-Holland en maakt ook onderdeel uit van de Zuidvleugel van de Randstad. Ruimtelijk functionele relaties zijn er vooral met de Stadsregio’s Haaglanden en Amsterdam.

In de grafieken is Holland Rijnland op een aantal punten vergeleken met andere regio’s in de Noord- en Zuidvleugel, met Zuid-Holland of Nederland als geheel.
Voorheen werden deze vergeleken met de Wgr-(plus)regio’s (Wet Gemeenschappelijke Regio’s) en ‘COROP-gebieden’ (Coördinatiecommissie Regionaal Onderzoeksprogramma, dat Nederland verdeelt in veertig gebieden voor analytische doeleinden). Deze gegevens worden niet meer bijgehouden; daarom vinden de vergelijkingen nu plaats op het gebied van agglomeraties.
Hierbij is gekeken naar de volgende agglomeraties:

  • Agglomeratie ‘S-Gravenhage (Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland, Zoetermeer);
  • Agglomeratie Groot-Amsterdam (Almere, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Haarlemmermeer, Landsmeer, Muiden, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Waterland, Wormerland, Zaanstad, Zeevang);
  • Agglomeratie Haarlem (Beverwijk, Bloemendaal, Castricum, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen, Zandvoort).

Lees verder »

2.    Kerncijfers per gemeente

Lees verder »

3.    Oppervlakte en bodemgebruik

Lees verder »

4.    Bevolking

Lees verder »

5.    Wonen

Lees verder »

6.    Economie en toerisme

Lees verder »

7.    Verkeer en vervoer

Lees verder »

8.    Arbeidsmarkt, werk en inkomen

Lees verder »

9.  Jeugd, onderwijs en zorg

Lees verder »

10.  Veiligheid

Lees verder »

11.  Verkiezingen

Lees verder »