Aan wie ken je een sociale huurwoning toe?
Op 21 mei kwamen vanuit de regio Holland Rijnland wethouders en bestuurders van coöperaties bijeen voor een inspiratiesessie over de toekomst van het woonruimteverdeelsysteem. Een actueel thema, want een nieuw wetsvoorstel Versterking Regie Volkshuisvesting ligt bij de Tweede Kamer. Hierin krijgen overheden meer instrumenten in handen om woningen eerlijk te verdelen. Het geeft ook meer ruimte om diverse groepen urgenten voorrang te verlenen.
Er spelen veel dilemma’s en vragen rondom de verdeling. Want hoe maak je de juiste keuzes bij het toekennen van de schaarse sociale huurwoningen? In Holland Rijnland zoeken zeer veel mensen een sociale huurwoning, terwijl er jaarlijks maar weinig van vrij komen. Om dat te illustreren, enkele cijfers. In 2024 kwamen op een vrijgekomen sociale huurwoning gemiddeld maar liefst 345 reacties. Voor de 38.700 actief woningzoekenden kwamen slechts 3.899 woningen beschikbaar.
De schaarse woningvoorraad wordt van oudsher verdeeld op basis van inschrijfduur. Op deze manier krijgen de meeste vrijgekomen woningen nieuwe bewoners. Daarnaast worden een aantal vrijgekomen woningen verloot of gereserveerd voor speciale doelgroepen. Tot een aantal jaren terug was dit een overzichtelijk systeem dat volstond. Maar de huidige stand van zaken rondom woningzoekenden, vereist een herziening van dit systeem. Steeds vaker hebben mensen, om uiteenlopende redenen, acuut een andere woning nodig. De vraag is dan ook In hoeverre de huidige regels in de regionale Huisvestingsverordening voldoende hulp bieden aan mensen met een urgente huisvestingsvraag?
Tijdens de inspiratiesessie gingen aanwezigen gedreven aan de slag met een fictieve situatie waarin zij keuzes maakten wie ze waar een sociale huurwoning toekennen. En natuurlijk ook wie niet. Daarnaast werden ze geconfronteerd met vraagstukken als: hoe om te gaan met dak- en thuislozen?
Tegelijkertijd kregen de deelnemers een goed beeld hoe de woonruimteverdeling in de afgelopen jaren plaatsvond, aan de hand van het jaarverslag ‘Huren in Holland Rijnland’. Het aantal actief woningzoekenden steeg vanaf 2020 met ruim een kwart. Zo’n driekwart van de vrijgekomen sociale huurwoningen kwam terecht bij reguliere woningzoekenden uit de eigen regio.
De komende tijd worden de ontwikkelingen rondom het nieuwe wetsvoorstel nauwlettend gevolgd.
