Nieuws
Koetshuis en tuinmuur landgoed Calorama gepresenteerd

Het landgoed Calorama in Noordwijk wordt de komende jaren gerestaureerd. De werkzaamheden omvatten verschillende projecten, waarvan het rijksmonumentale Koetshuis en de historische tuinmuur onlangs werden afgerond. Holland Rijnland draagt hieraan financieel bij vanuit het Regionaal Groenprogramma. Zaterdag 2 november werden de eerste twee projecten feestelijk gepresenteerd.

onthulling gerestaureerde tuinmuur

 

Stichting Calorama-Everwijn-Taets van Amerongen is opdrachtgever voor de restauratie, een meerjarenplan met einddatum 2021. Zaterdag 2 november was de feestelijke opening voor genodigden. Willy De Zoete, Gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland, opende het Koetshuis samen met Sjaak van den Berg, wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Noordwijk. Daarna onthulden beiden de gerestaureerde tuinmuur.

 

Koetshuis

Eind 2018 verleende de provincie Zuid-Holland subsidie via de Erfgoedlijn Landgoederenzone voor het geschikt maken van de benedenverdieping van het koetshuis tot een ontvangstruimte. Hierdoor kan de Stichting bezoekersgroepen laten kennismaken met de buitenplaats Calorama. Het koetshuis is nu onder andere voorzien van hoge glazen binnendeuren waardoor men van binnen uitzicht heeft op het park en het koetshuis ook in de winter is te gebruiken.

 

Monumentale tuinmuur

De tuinmuur met tuinpoort uit de eerste helft van de 19e eeuw scheidt het terras voor de salon van het landhuis met de personeelsbinnenplaats bij de keuken. De gebogen tuinmuur was in een zeer slechte staat. In april 2019 zijn de restauratiewerkzaamheden afgerond. Dit project is mede mogelijk gemaakt door de subsidie via de Erfgoedlijn Landgoederenzone van de provincie Zuid-Holland en de bijdrage van Holland Rijnland onder het Regionaal Groenprogramma.

 

Tuin- en parkaanleg

De restauratie van de tuinmuur vormt onderdeel van het herstel van de gehele tuin- en parkaanleg van de buitenplaats Calorama. Dit wordt de komende jaren uitgevoerd als project onder de parel Strand en Duinen van het Gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek. Dankzij een provinciale subsidie en bijdragen van Holland Rijnland en de gemeente Noordwijk wordt dit bijzondere park weer in ere hersteld. Het project biedt bovendien een leer- en werkplek voor hoveniersstudenten van het Wellantcollege in Rijnsburg.

 

Openstelling landgoed

Een enthousiaste groep vrijwilligers helpt bij het beheer en onderhoud van tuin en park, de begeleiding van rondleidingen en de ontvangst van publiek bij evenementen. Vanwege de kwetsbaarheid van het park met zijn bijzondere vegetatie en hoge ecologische waarde is permanente openstelling niet wenselijk. De stichting kiest daarom voor een beperktere, maar kwalitatief hoogwaardige, openstelling. Dit gebeurt tijdens wandelingen met gidsen van De Oude Dorpskern, de jaarlijkse Jeroensommegang en Open Monumentendag. Maar ook tijdens culturele evenementen op het landgoed.

landgoed calorama

 

 

Meer info hierover kunt u vinden op www.calorama.nl.