Great Bubble Barrier genomineerd voor Earthshot Prize
In juli werd in Katwijk de Limes Bubble Barrier in gebruik genomen. Dit systeem filtert en vangt plastics op uit het rivierwater voordat deze de zee bereiken. De Nederlandse start-up The Great Bubble Barrier, die het systeem ontwikkelde, staat nu internationaal in de spotlights als één van de finalisten voor de Earthshot Prize.
De Earthshot Prize, een initiatief van de Britse kroonprins William, is in het leven geroepen om initiatieven te ondersteunen die een bijdrage leveren aan één van de vijf doelen om de wereld waarin we leven te beschermen of waar nodig te herstellen. Dit zijn initiatieven op het terrein van natuurbescherming en –herstel, schone lucht, herleving van oceanen, afvalvrije samenleving en herstel van klimaat. The Great Bubble Barrier draagt bij aan het reduceren van plastics in zee.
‘Het is een eer om één van de vijftien finalisten te zijn voor deze prijs’, vertelt Anne Marieke Eveleens, één van de oprichters van The Great Bubble Barrier. ‘En we zijn ook een beetje in de wolken om tussen deze innovatieve ondernemingen te staan die baanbrekende oplossingen bieden voor de grote klimaatissues van deze planeet. We hopen dat deze erkenning onze missie ondersteunt om plastic vervuiling van onze oceanen tegen te gaan.’
The Great Bubble Barrier heeft nu twee installaties operationeel, waarvan de Limes Bubble Barrier in Katwijk de eerste is in de uitwatering van een rivier naar zee. Plastic vervuiling afkomstig uit het hele bovenstroomse gebied wordt hier gestopt. Voor de realisatie ging intensieve voorbereiding vooraf door verschillende partijen. Uniek is dat de Limes Bubble Barrier voorkomt vanuit een burgerinitiatief. De stichting Coast Busters zet zich al jarenlang in voor het opruimen van plastic uit de Rijn en langs de kust. De realisatie werd verder mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning vanuit het cofinancieringsfonds van Holland Rijnland. Ook de Provincie Zuid-Holland en de gemeenten Kaag en Braassem, Utrecht en Woerden leverden een financiële bijdrage. Het hoogheemraadschap van Rijnland heeft het beheer voor haar rekening genomen.
Maar hoe werkt nu zo’n Bubble Barrier? Door lucht te pompen door een geperforeerde buis op de bodem van de rivier ontstaat een scherm van luchtbellen. Deze brengen plastic omhoog dat in het water zweeft en drijft. Door de diagonale plaatsing van de bubble barrier worden plastics naar een opvangbak aan de waterkant geleid en uit het water gehaald. De Limes Bubble Barrier kan zo 24 uur per dag, 7 dagen per week plastic afvangen over de gehele breedte van de rivier zonder boten te hinderen. De Bubble Barriers zijn afgelopen jaren uitgebreid getest. Daarbij bleek dat plastic deeltjes vanaf 1mm worden afvangen en dat 86% van het drijvende testmateriaal in waterwegen wordt onderschept.
Na de succesvolle lancering van de Limes Bubble Barrier op 4 juli, hebben de mensen achter The Great Bubble Barrier niet stil gezeten. Momenteel verkennen zij nieuwe mogelijkheden. Voor het komend jaar liggen er nieuwe installaties in het verschiet in Nederland, Portugal en Azië. De nominatie is een mooie opsteker om wereldwijd de Bubble Barriers onder de aandacht te brengen. De uitreiking van de Earthshot-prijzen vindt plaats op 4 december.
Kijk hier voor meer informatie over The Earthshot Prize