Gemeenten Holland Rijnland tekenen voor financiering dementie cursusweek
Voor degene die de diagnose dementie krijgt én voor zijn of haar mantelzorger verandert er veel. Om hen goed voor te bereiden op de tijd die voor hen ligt, is de cursusweek Beter Thuis met Dementie ontwikkeld. Tijdens het PHO Maatschappij in Oegstgeest, op 23 november, tekenden dertien gemeenten en verzekeraar Zorg en Zekerheid voor de financiering van de cursusweek in 2023.
Beter Thuis met Dementie is een Australisch concept. In de regio Zuid-Holland Noord organiseert het Expertisecentrum Dementie de cursus, een samenwerking tussen ActiVite en Topaz. Financieel maakten Zorg en Zekerheid en de gemeenten Alphen aan den Rijn en Leiden het eerste jaar mogelijk. Voor komend jaar staan alle gemeenten in Holland Rijnland hiervoor garant.
De cursusweek, in een groepsaccommodatie in de regio, biedt een afwisselend programma voor mantelzorger én deelnemer. Sommige programmaonderdelen doen de cursisten samen, andere zijn apart. Voor de deelnemers is het echt een vakantieweek, met ontspanning, muziek en een spelletje. Voor mantelzorgers staan er workshops op het programma van specialisten op het gebied van de zorg voor mensen met dementie. ‘s Avonds koken en eten de deelnemers samen.
De eerste vijf cursusweken, waaraan 27 stellen meededen, bleken een groot succes. De mantelzorgers beoordelen Beter Thuis met Dementie gemiddeld met een 9,1 en geven aan minder draaglast te ervaren. Zij waarderen het samenzijn als groep en het lotgenotencontact met andere mantelzorgers. De workshops ervaren zij als informatief en leerzaam. Het cijfer dat de deelnemers gemiddeld geven, is een 8,7.
Het concept blijkt ook kosteneffectief. Mensen die de cursus volgden, blijven langer thuis wonen en hebben minder professionele zorg nodig. Dat leidt volgens het onderzoek tot een besparing van 14.000 euro per jaar per echtpaar.
Deelnemers en hun partners betalen een eigen bijdrage voor de week. De rest wordt gefinancierd door Zorg en Zekerheid en de dertien gemeenten. In 2023 worden er zes cursusweken georganiseerd.