Column Lucas: ‘Zeventig procent’

Lucas Vokurka

Ik kijk met veel plezier terug op het Regiocongres dat wij afgelopen maand mochten organiseren bij Unmanned Valley, hét centrum voor dronetechnologie in Nederland. Er waren mooie presentaties, inspirerende deelsessies en door de ogen van een drone vlogen we als deelnemers dwars door het complex. Dat was allemaal mooi, maar voor mij nog niet de kern van dit evenement.

Voor mij staan onze congressen vooral in het teken van elkaar ontmoeten. We zijn in ons werkveld vooral gewend om te handelen op papier. Maar op dat papier staat niet de echte wereld. De werkelijkheid is wat je ziet, hoort, ruikt en proeft. Voor de laatste twee zintuigelijke waarnemingen, werd voorzien door de catering. De eerste twee door ontmoetingen. Uiteindelijk zijn we sociale wezens en hebben we behoefte aan echte gesprekken. En laten we wel wezen, zeventig procent van onze communicatie is non-verbaal. Dat maakt een Regiocongres als deze zo belangrijk.

Of er bij Unmanned Valley ook daadwerkelijk iets beklonken is, weet ik niet direct. Dat hoeft ook niet. Wat helpt, is dat na een ontmoeting het makkelijker is om naderhand elkaar even te bellen of een afspraak te maken. Ook als het gaat om lastige discussies; de drempel is lager.

Lucas Vokurka

Secretaris-directeur Holland Rijnland

Back To Top Ga naar de inhoud