Column Lucas: ‘Ik gun iedere overheid z’n eigen Martijn’

Lucas Vokurka
Recent verhuisden wij van de stad naar een landelijk gelegen dijkhuisje. En pal naast dat dijkhuisje staat een authentiek bakhuisje. Gelukkig nog wel, want de bouwkundige staat was niet al te best. Gelukkig hebben we Martijn. Martijn is aannemer en alleskunner. Voor geen enkele klus lijkt hij zijn hand om te draaien. Een klemmend raam, loszittende stenen een verrotte vloer; Martijn wordt er niet snel warm of koud van. Hij gaat aan de slag en lost het probleem op.

Toen ik hem zo bezig zag, dacht ik: wat zou het mooi zijn als we als overheid wat meer volgens de methode Martijn zouden werken. We leven immers in een turbulente tijd. De wereld is complexer dan ooit tevoren. We kampen met tal van problemen. Het klimaat is op hol geslagen, er is oorlog in Europa en we zitten midden in een energiecrisis, om maar een paar dingen te noemen.

Overeenkomstig de werkwijze van Martijn is dé manier om hier mee om te gaan, simpelweg aan de slag gaan. Problemen op de woningmarkt lossen we op door huizen te bouwen, de energietransitie slaagt als we voldoende duurzame energie opwekken en sociale ongelijkheid lossen we op door kinderen gelijke kansen te geven. Natuurlijk doen we al het nodige op deze terreinen. Maar de komende tijd moeten we daar een paar tandjes bij zetten.

Gewoon beginnen en al doende een weg vinden die werkt. Zo handelt Martijn ook. En die aanpak gun ik iedere overheid. We hebben soms te veel last van handelingsverlegenheid. En natuurlijk, als Martijn een baksteen vervangt, kan er ook weleens een muurtje omvallen. Maar die wordt dan weer opgebouwd en mooier en beter dan voorheen. Was er niet ingegrepen, dan was die muur wellicht sowieso ingestort. Dus laten we vooral durven om aan de slag te gaan en niet te bang zijn om gaandeweg aan te passen of opnieuw op te bouwen. Martijn boekt daarmee prachtige resultaten.

Lucas Vokurka

Secretaris-directeur Holland Rijnland

Back To Top Ga naar de inhoud