Behoud kinderhartcentrum

Foto onderzoek baby
Holland Rijnland pleit voor het behoud van kinderhartcentrum CAHAL in Leiden en waarschuwt voor de gevolgen van sluiting. Dat staat in de brief die de dertien gemeenten op 9 januari stuurden naar Minister Kuipers.

Het voornemen om in Nederland één of twee kinderhartcentra van de in totaal vier te sluiten, is ingegeven door het dreigend tekort aan gespecialiseerde medici. Nederland telt twaalf kinderhartchirurgen, waarvan een deel binnenkort met pensioen gaat. Terwijl een opleiding tien jaar in beslag neemt. Daardoor is het lastig om in de toekomst voor vier centra behandelteams continu te bemensen. De vorige zorgminister Hugo de Jonge gaf de opdracht om deze specialistische hartzorg te concentreren en Groningen en Leiden te sluiten. Dat deed hij echter zonder de gevolgen daarvan in kaart te brengen. Mede op verzoek van de Tweede Kamer heeft de huidige minister Ernst Kuipers daarom een impactanalyse laten maken.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft deze analyse uitgevoerd waarin de gevolgen van sluiting van één of twee kinderhartcentra inzichtelijk zijn gemaakt. De resultaten van de analyse zijn voor het CAHAL (Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam Leiden) alarmerend. Sluiting van het CAHAL heeft drastische gevolgen voor het LUMC. Er dreigt een domino-effect te ontstaan waarbij de kinder-IC (PICU) en de academische status van het ziekenhuis verloren kunnen gaan. De foetale hartinterventies die hier worden verricht zijn uniek in Nederland, en zelfs in Europa zijn er maar weinig centra die deze expertise beheersen. Het verdwijnen hiervan kan grote gevolgen hebben voor ernstig zieke kinderen.

Kuipers heeft nu de vier Universitaire Medisch Centra opdracht gegeven om zelf een keuze te maken welke twee ziekenhuizen een kinderhartafdeling behouden. Voor 1 april moet daarop een antwoord komen. Zo niet, dan neemt Kuipers zelf een beslissing.

 

De brandbrief die Holland Rijnland stuurde naar de minister, kunt u hier lezen.
117 kb

Back To Top
Ga naar de inhoud